Voor volwassenen vanaf 18 jaar vallen tandarts- en mondzorgkosten niet standaard onder de basisverzekering. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk is, zoals bij kaakchirurgische ingrepen of de aanvraag van een kunstgebit. In deze gevallen dient de verzekerde echter een eigen bijdrage te betalen, naast het verplichte eigen risico.
Tandarts- en Mondzorg voor Verzekerden Jonger dan 18 jaar:
Voor verzekerden onder de 18 jaar worden de meeste tandartskosten volledig vergoed, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Het basispakket dekt onder andere periodieke controles, tandsteenverwijdering, fluoridebehandelingen, en behandelingen door de orthodontist. Een gedetailleerde lijst van vergoede behandelingen is te vinden in artikel 2.7, lid 4 van het Besluit zorgverzekering.
Tandarts- en Mondzorg voor Volwassenen (18 jaar en ouder):
Voor volwassenen dekt de basisverzekering alleen de kosten van specifieke behandelingen, waaronder chirurgische tandheelkundige hulp door een kaakchirurg, röntgenonderzoek voor chirurgische ingrepen, en uitneembare prothesen voor de boven- en/of onderkaak. De eigen bijdrage varieert afhankelijk van de behandeling.
Bijzondere Tandheelkundige Zorg:
Bijzondere tandheelkundige zorg is bedoeld voor ernstige aandoeningen waardoor normaal tandgebruik belemmerd wordt. Vergoeding hiervoor is mogelijk bij ernstige ontwikkelingsstoornissen, niet-tandheelkundige aandoeningen, of medische behandelingen waarbij tandheelkundige zorg essentieel is.
Bijzondere Orthodontische Hulp:
Orthodontische hulp valt onder bijzondere tandheelkunde bij zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen van het tand-kaak-mondstelsel, waarbij multidisciplinaire behandeling noodzakelijk is. Vergoeding is enkel van toepassing bij zeer ernstige afwijkingen vergelijkbaar met een schisisafwijking.
Bron: Zorginstituutnederland