Basisverzekering Vergelijken 2024

Zorgverzekering vergelijken voor 2024​

Vergelijk uw zorgpremie voor 2024. Voor een gepersonaliseerde berekening voer uw persoonlijke gegevens in ga verder.

zorgkieswijzer 2024
zorgkieswijzer 2024

Basisverzekering 2024

De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden.

De belangrijkste kenmerken van het basispakket zijn:

  • De basisverzekering is verplicht als u woont of werkt in Nederland. 
  • Het basispakket is voor iedereen gelijk.
  • De overheid bepaalt het basispakket. De inhoud kan jaarlijks veranderen. De overheid stelt ook de hoogte van het eigen risico en de hoogte van de zorgtoeslag vast. Voor sommige zorg geldt geen eigen risico, zoals huisartsenzorg of verloskundige zorg. De overheid bepaalt ook voor welke zorg u een eigen bijdrage moet betalen. Dit staat helemaal los van het eigen risico.
  • Een zorgverzekeraar moet u accepteren voor het basispakket.
  • De premie van een polis is voor iedereen gelijk. Iedereen met dezelfde polis betaalt dus hetzelfde. Leeftijd of gezondheid spelen hierbij geen rol.
  • Zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Zij moeten zorgen dat iedereen op tijd en binnen redelijke afstand de zorg krijgt die nodig is.

Basisverzekering vergelijken

Een basisverzekering is wettelijk verplicht in Nederland vanaf 18 jaar. De inhoud en vergoedingen van de basisverzekering veranderen elk jaar. In 2024 blijft de dekking in het basispakket hetzelfde bij elke zorgverzekeraar, maar de premies en het ’type’ basisverzekering kunnen verschillen. Duurdere zorgverzekeringen bieden vaak volledige vrije keuze in zorgverleners, terwijl goedkopere verzekeringen beperkt zijn tot ‘geselecteerde’ zorgaanbieders.

Kinderen gratis meeverzekerd

Kinderen jonger dan 18 jaar vallen onder de kosteloze dekking van de basisverzekering doordat ze automatisch worden meeverzekerd met hun ouders. Het is belangrijk om kinderen vóór de leeftijd van 4 maanden aan te melden bij jouw zorgverzekeraar. Zodra ze de leeftijd van 18 jaar bereiken, zijn ze verplicht zorgpremie te betalen en hebben ze de vrijheid om zelf een zorgverzekering naar keuze af te sluiten bij elke zorgverzekeraar.

Het is ook goed om te weten dat tandartskosten voor kinderen onder de 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierdoor is het niet noodzakelijk om speciaal voor minderjarige kinderen een aanvullende tandheelkundige verzekering af te sluiten.

Alle actuele prijzen van alle zorgverzekeringen in Nederland vind je bij Zorgkieswijzer.nl

4.8/5 - (22 stemmen)
Scroll naar boven