Stappenplan zorgverzekering 2024

Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4

Alle actuele prijzen van alle zorgverzekeringen in Nederland vind je bij Zorgkieswijzer.nl

Persoonlijke gegevens en zorgbehoefte

Wanneer je besluit over te stappen naar een andere zorgverzekering, is de allereerste stap het vaststellen van welke aspecten van de dekking voor jou van groot belang zijn.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het identificeren van je zorgbehoeften:

  • Geef je de voorkeur aan de vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen (restitutiepolis), of vind je het handig als de rekeningen van zorgverleners direct naar de zorgverzekeraar worden gestuurd (naturapolis)?
  • Verwacht je het komende jaar veel medische zorg nodig te hebben, of blijf je doorgaans gezond? 
  • Als je verwacht dat je weinig zorgkosten zult maken, overweeg dan een hoger vrijwillig eigen risico te nemen. Dit kan je maandelijkse premie verlagen, maar betekent dat je bij ziekte een hoger bedrag aan zorgkosten zelf moet dragen.

Is er zorg die buiten het basispakket valt, maar die je graag aanvullend wilt verzekeren? Diensten zoals fysiotherapie, psychotherapie en tandheelkundige behandelingen worden niet of beperkt gedekt in het basispakket, maar je kunt ze wel aanvullend verzekeren bij een zorgverzekeraar.

Stap 2: Kies een zorgverzekering

Nadat je je zorgbehoeften hebt bepaald, kun je op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Dit kan een uitdagende stap zijn, gezien het grote aantal verschillende zorgverzekeraars en polissen op de markt. Om dit proces en de keuze te vergemakkelijken, heeft zorgpremies.nl een handige tool waarmee je alle zorgpremies kunt vergelijken.

Stap 3: Zorgverzekering opzeggen

Je hebt één keer per jaar de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Aan het einde van het jaar (meestal eind november) stuurt je huidige zorgverzekeraar de nieuwe premie en polisvoorwaarden voor het komende jaar. Je moet je huidige zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen, meestal schriftelijk. Houd rekening met de bezorging van post tijdens de feestdagen en wees dus op tijd. Als je te laat bent met het opzeggen van je basiszorgverzekering, zit je weer een jaar vast aan deze verzekering. Als je achterstallige zorgpremie hebt, kun je je zorgverzekering niet opzeggen.

Stap 4: Overstappen

Als je je zorgverzekering vóór 31 december opzegt, kun je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari. Wees op tijd, want te laat een nieuwe verzekering afsluiten kan leiden tot boetes. 

Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht, maar dit geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering moet je vaak een medische verklaring invullen. Houd er rekening mee dat de verwerking van deze gegevens extra tijd kan vergen. Je hebt ook de optie om je basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.

4.9/5 - (7 stemmen)
Scroll naar boven