Hulp in het buitenland

Wat wil je weten over: Hulp in het buitenland

Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.

Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC)

Als u van plan bent om binnen Europa op vakantie te gaan, kan de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) van pas komen. Met deze kaart krijgt u gemakkelijker toegang tot medische zorgvoorzieningen in het buitenland, waardoor de kans kleiner wordt dat u zelf voor medische kosten moet voorschieten.

Heeft u nog geen Europese Zorgverzekeringskaart? U kunt deze aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Alle actuele prijzen van alle zorgverzekeringen in Nederland vind je bij Zorgkieswijzer.nl


Kosten voor medische zorg in het buitenland

Indien u in het buitenland medische kosten maakt die niet kunnen wachten tot uw terugkeer naar Nederland, is het mogelijk om op basis van uw zorgverzekeringspolis een vergoeding te ontvangen. Houd er rekening mee dat deze kosten onder uw eigen risico vallen.

Hoogte van de vergoeding in het buitenland

De vergoeding voor medische zorg in het buitenland is nooit hoger dan het bedrag dat zorgverleners in Nederland in rekening mogen brengen. Het Nederlandse tarief kan lager zijn dan het tarief van de zorgverlener in het buitenland, bijvoorbeeld als u zorg ontvangt in een privékliniek in plaats van een staatsinstelling. Het is daarom verstandig om te controleren of uw reisverzekering deze vergoeding aanvult.

Zorg in verdragslanden

Bovendien heeft Nederland met bepaalde landen afspraken gemaakt om elkaars verzekerden te helpen bij benodigde medische zorg. In deze verdragslanden heeft u recht op medische zorg die valt onder het basispakket van dat land. Dit geldt ook voor tijdelijk verblijf in landen zoals Australië en Argentinië. Nederland heeft overeenkomsten gesloten met deze landen om de verrekening van deze zorgkosten te regelen.
4.7/5 - (6 stemmen)
Scroll naar boven