Eigen Risico €385

Alle actuele prijzen van alle zorgverzekeringen in Nederland vind je bij Zorgkieswijzer.nl

Verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico houdt in dat de verzekerde de eerste € 385 van de kosten zelf moet dragen voordat de zorgverzekeraar deze kosten gaat vergoeden. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar de factuur voor het eigen risico pas enkele maanden na het maken van zorgkosten toestuurt. Het verplichte eigen risico is van toepassing op bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (basispakket), zoals bezoeken aan medisch specialisten in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

Eigen risico FAQ

De volgende kosten vallen onder het eigen risico:

Ziekenhuiszorg: verblijf, persoonlijke verzorging en verpleging in een ziekenhuis of behandelkliniek.

Specialistische zorg: consulten, controles, onderzoeken, ingrepen en behandelingen uitgevoerd door een specialist, zoals een longarts, cardioloog of KNO-arts.

Geneesmiddelen: medicijnen voorgeschreven door de huisarts of een specialist.

Laboratoriumonderzoek (op voorschrift), zoals een bloedonderzoek

Ambulancevervoer: spoedeisend ziekenvervoer met de ambulance of traumahelikopter.

Psychologische zorg, bijvoorbeeld gesprekken bij een psycholoog of zorg via een GGZ-instelling.

Paramedische zorg uit de basisverzekering, zoals fysiotherapie en logopedie.

Bepaalde hulpmiddelen: een hoortoestel, kunstgebit of krukken.

U heeft een eigen risico voor de meeste zorg, hulpmiddelen en medicijnen. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt totdat uw eigen risico op is. Pas daarna gaat uw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden. Er is geen verplicht eigen risico in de aanvullende verzekering.
Voordelen: kostenbesparing is mogelijk. Bij tal van zorgverzekeraars kun je jouw zorgpremie verlagen en tot € 25,- per maand besparen door je eigen risico met € 500,- te verhogen. Nadelen: echter, wanneer je onverwachts een kostbare behandeling moet ondergaan, kunnen de uiteindelijke kosten hoger uitvallen.
4.7/5 - (7 stemmen)
Scroll naar boven