Zorgpremie zal nog verder stijgen

Zorgpremie zal nog verder stijgen, geen goed nieuws voor huishoudens

DSW kondigt een aanzienlijke stijging aan in de zorgpremies voor 2024, wat zorgwekkend nieuws is voor huishoudens. De premie voor het basispakket bij DSW zal met 11,50 euro toenemen tot 149 euro per maand.

Deze aankondiging komt van de relatief kleine verzekeraar DSW, die traditioneel als eerste de nieuwe premie onthult. Deze stijging van 8,4 procent is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Het komt echter niet volledig als een verrassing, aangezien het kabinet al met Prinsjesdag had geschat dat de premie gemiddeld met ongeveer 12 euro per maand zou stijgen.

Voor huishoudens met de laagste inkomens zal de zorgtoeslag volgend jaar maximaal 127 euro bedragen, wat betekent dat zij maandelijks ongeveer 22 euro uit eigen zak moeten bijdragen aan de premie in 2024.

Het verschil tussen de maximale zorgtoeslag en het gemiddelde bedrag dat mensen aan zorgpremie moeten betalen, neemt geleidelijk toe. In 2020 was dit nog 16 euro per maand, maar inmiddels is dit gestegen tot 22,30 euro.

Het jaar 2023 is overigens een uitzondering op deze trend. Dit jaar ontvangen mensen met de laagste inkomens een hogere zorgpremie als compensatie voor de hoge inflatie.

Voor degenen die geen recht hebben op zorgtoeslag, is de zorgverzekering sinds 2020 met 29 euro per maand duurder geworden, wat neerkomt op 348 euro extra per jaar.

De stijgende premie is een direct gevolg van de toenemende kosten in de zorgsector. Enerzijds komt dit doordat er meer gebruik wordt gemaakt van zorg, wat een logisch gevolg is van de vergrijzing. Oudere mensen hebben over het algemeen meer zorg nodig.

Anderzijds worden de lonen in de zorg in 2023 en 2024 aanzienlijk verhoogd als gevolg van de hoge inflatie. Deze kosten moeten uiteindelijk worden gedekt, wat leidt tot een hogere zorgpremie.

Aad de Groot, de directeur van DSW, maakt zich grote zorgen over de voortdurende stijging van de kosten. Hij benadrukt dat dergelijke premiestijgingen op de lange termijn niet houdbaar zijn en pleit voor een grondige herziening van het systeem om de kosten beheersbaar te houden.

5/5 - (1 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven