Verzekeraar CZ en Zilveren Kruis verhogen zorgpremie in 2024

Verzekeraar CZ en Zilveren Kruis verhogen zorgpremie in 2024

Ook bij CZ en Zilveren Kruis gaan de zorgpremies in 2024 weer omhoog. Beide zorgverzekeraars verhogen de maandpremies van hun meest gekozen basisverzekeringen, waarbij eerder VGZ en Menzis al vergelijkbare premiestijgingen aankondigden. Volgens de twee grootste zorgverzekeraars, met gezamenlijk negen miljoen klanten, blijven de kosten stijgen als gevolg van loonstijgingen en een toenemend gebruik van zorg.

Bij Zilveren Kruis gaat de premie van de meest gekozen basisverzekering van 138,95 naar 147,45 euro per maand. De iets duurdere zorgverzekering, met meer keuzevrijheid uit zorgverleners, wordt 9 euro duurder, van 152,75 naar 161,75 euro per maand.

Bij CZ bedraagt de nieuwe zorgpremie 145,85 euro per maand, een stijging van 7,60 euro. Hoewel CZ in voorgaande jaren vaak reserves heeft aangesproken om de premiestijging te beperken, lukt dat deze keer niet.

“We worden steeds ouder, en dankzij nieuwe innovatieve behandelingen en medicijnen is er steeds meer mogelijk”, legt Zilveren Kruis-directievoorzitter Georgette Fijneman uit. “Helaas stijgt daarom ook komend jaar de zorgpremie voor onze verzekerden. Naast de stijgende kosten hebben we te maken met een nijpend personeelstekort in de zorg.”

Veel werknemers in de zorg hebben dit jaar loonsverhogingen van 5 à 10 procent gekregen. “Zorgpersoneel is waardevol en verdient een eerlijke beloning, maar deze moet uiteindelijk worden betaald uit de premie”, zegt Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ. Hij benadrukt ook dat de gevolgen van de vergrijzing steeds duidelijker zichtbaar worden.

Om de zorg betaalbaar te houden, vinden de zorgverzekeraars dat er veranderingen nodig zijn. “Wij geloven dat dit mogelijk is. We werken samen met zorgverleners, patiëntenorganisaties en gemeenten aan plannen per regio”, zegt Fijneman. “Daarbij onderzoeken we ook hoe problemen zonder directe zorgoplossing kunnen worden aangepakt. Niet alle situaties waarin mensen zich niet gezond voelen, vereisen onmiddellijke zorg. Als bijvoorbeeld slaapproblemen worden veroorzaakt door schulden, ligt de oplossing buiten de zorg.”

Fijneman benadrukt dat het belangrijk is te beseffen dat een deel van de zorg kan worden voorkomen door gezonder te leven. “Alleen samen kunnen we de zorg toekomstbestendig houden.”

4.7/5 - (17 stemmen)

2 gedachten over “Verzekeraar CZ en Zilveren Kruis verhogen zorgpremie in 2024”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven